Въведение:

Движението е било неизменна част в човешкия живот хиляди години наред. Това е бил най-естественият начин за децата да проучват света, а за възрастните да пребиват и осигуряват подслон.

С напредване на дигиталните технологии през последното десетелетие все повече хора прекарват време пред екраните. Липсата на движение и двигателна активност започва да дава своите последици върху физизеското и емоционално здраве на населението.

Ковид-19 допълнително ускори тези процеси. Локдаун, работа и училище от вкъщи тласка рязко хората да стоят все повече пред екраните. Според това проучване средното прекарано време на устройства на изследвана група деца е средно 4 часа ден. Това време се увеличава почти двойно по време на пандемията без това дори да включва училищната работна дейност.

В тази статия ще научите 3 фактора за оптимизиране на здравето в следвствие на застоелия начин на живот.


1. Сън

Сънят е естествения медикамент, от който често се лишаваме. Докато спим тялото ни се възстаноява и се бори ускорено с възпалителните процеси в тялото.

Много от нас стоят до късно пред екраните. Непосредствено преди лягане това кара тялото да възпроизвежда допълнително допамин, което изпраща сигнали до мозъка да намали продукцията на мелатонин. Последният е ключов хормон за регулацията на циркадния ритъм. Преди лягане е добре да вземе превес, за да можем да спим дълбоко.

Дефиницията за качествен сън дълго време се смяташе за 8-9 часа на везер, но според Шон Стивънсън(Shawn Stevenson) това е строго индивидуално. За него минимума за средностатистическия човек са 7 часа.


Някои от факторите, които той споделя, че следва да наблягаме за оптимилен сън са:

  • прием на вода през деня и съозбразено хранене
  • избягване на устройства непосредствено преди лягане
  • лягане и ставане по едно и също време за регулация на циркадния ритъм
  • редуциране на енергийни напитки и кофеин след 13:00
  • температура на стаята


Въпреки, че няма преки доказателства затова, много автори смятат, че сънят влияе дори на избора ни на храни и напитки на следващия ден.

Ако се съмнявате в по-горе написаното, попитайте дали хората с хронична умора обичат да предозират с кафе и веднага след това да си похапнат нещо сладко.

2. Хранене


Изложени под стрест ние консумираме все повече храна отколкото в действителност имаме нужда. В допълнение с малкото енергия, която изразходваме вкъщи или офиса, това има неблагоприятни ефекти върху структурата на тялото и води до затлъстяване. По-долу е посочена статистика за ръстта на хора, които са докладвали, че са с наднормено в Щатите за последното десетилетие.

С напредване на възрастта проблем не се оказват само калориите, които консумираме, а и хормоните, които тялото възпроизвежда по време на хранене. Ето защо броенето калории не винаги помага.

Правилно хранене няма, а само такова според индивидуалните нужди.


Демографски, икономически, социални фактори, предразположения към болести и алергии до голяма степен опредят това какво можем и не можем да ядем.

Лесен начин е да подобрим навиците си на хранене е даси водим записки и и след това ги споделим със специалист в областта, който да ни помогне да си съставим примерно меню. Това помага да си дадем равносметка какво наистна консумираме на дневен ред.

3. Липсата на двигателна активност.

Стоенето вкъщи през последната година започва постепенно да дава отражение върху част негативните навиците голяма част от населението. Движението е още едно от тях. Модерният човек има нужда от спорт. Проблем е, че много хора не знаят, как да подходят към тялото си.


Фитнесът и работата с квалифициран персонален треньор ще ви спестят време в това да търсите в интернет какво трябва да правите и още по-трудното – как да го приложите.

Работата с тежести, медицински топки, ластици и собствено тегло се е доказала в нашата практика с хора от различни възрастови групи. Клиенти споделят, че това е страхотен начин да тонизираш тялото си и да се заредиш с енргия.

Заключение:

Много трудно можем да променим гореописаните неща наведнъж. Съня, храната и тренировките са доказали своята ефективност през годите, но промяната на навиците изискват усилия.

Най-трудно и с най-катаболичен характер върху тялото си остава тренировката, но именно тя често води към позитивна промяна в навиците на съня и храненето. Много от хората, които тренират с нас, споделят че в следствие на спорта променят и начина по-който гледат на здравето си..