fbpx
Начало Услуги Тренировки за подрастващи

Опитът ни и проучванията на редица експерти през годините ясно ни показват, че подрастващите могат да подобрят физическото си състояние и да намалят риска от контузии. Слабият педагогически подход към тази специфична група трениращи може да доведе до намаляване на тренировъчния ефект и евентуално до контузия.

Общата и специфичната физическа подготовка трябва да присъстват при всяко едно дете, без значение дали то има амбицията да занимава с професионален или любителски спорт. Това ще му помогне да изгради добри двигателни навици, които да го съпътстват във времето.

Нашият екип, вече над 5 години активно работи с подрастващи, като се уверяваме, че те заучават основни фундаменти на трениране. Не всяко дете е надарено с качества като бързина, гъвкавост, издръжливост и сила. Съобразени с половата зрялост на всяко дете, ние внимателно наблягаме на всяко едно тези качества в процеса на работа.

Какво получаваш?

БЕЗПЛАТНА 30 МИНУТНА КОНСУЛТАЦИЯ ПРИ СТАРТИРАНЕ

Изграждаме профил на трениращия, поставяме цели и изграждаме план за постигането им.

ИНДИВИДУАЛЕН ТРЕНЬОР, КОЙТО РАБОТИ САМО И ЕДИНСТВЕНО С ТЕБ

В този един час, вниманието на треньора е само към Вас, за да може всеки детайл да бъде изпипан. Правилното техническо изпълнение на упражненията е предпоставка за високи спортни постижения.

ИНДИВИДУАЛНА ТРЕНИРОВЪЧНА ПРОГРАМА

Съобразена с нивото на тренираност се изгражда програма с подходящите за Вас упражнения и се работи по подобряването на двигателните качества.

ПОДОБРЯВАНЕ НА СИЛОВИ ПАРАМЕТРИ

Тук съобразяваме половата зрялост на всеки един от подрастващите, който тренира с нас. Подобряването на някои от силовите параметри оказва благоприятен ефект върху спортния живот.

ЦЯЛОСТНА ОЦЕНКА НА МОТОРНО-ДВИГАТЕЛНИЯ АПАРАТ

След серия от тестове определяме слабите звена, респективно с това избираме подходящите упражнения при изготвянето на програма. Чрез използването на различни методи на мускулна активация, ние методично подготвяме тялото за една пълноценна тренировка.
Блог
нашата гледна точка
ПРЕДИМСТВАТА НА ПЕРСОНАЛНАТА ТРЕНИРОВКА

Процесът на трениране както лесен, така може и да е много труден. Планирането на тренировката се оказва един от основните проблеми на повечето хора в залите. Безкрайната информация изложена в интернет пространството и различните теории за това, кое работи най-добре могат допълнително да ви объркат. Тук идва ролята на  персоналния треньор като практик и професионалист в своята област, да ви насочи и помага.

Ето и 5-те основни причини да изберете тренировката с персонален треньор.

1. ПОСТАВЯНЕ НА РЕАЛИСТИЧНИ ЦЕЛИ

Много от стартиращите и дори активно спортуващите  често си поставят нереалистични за тях цели. За да може тренировката да добие конкретика, е нужно да се наблегне на основните качества, върху които трябва да се работи. В спортната литература те се разглеждат като цикли на трениране, като всеки има за цел да наблегне на една или няколко основни функции (пример:силова издръжливост ), които трябва да се развият през този период. Добрият тренировъчен план трябва да се съобразява както с вашето ежедневие и навижи, така и да ви подготви за предстоящите силови натоварвания плавно и методично, седмици преди дори да сте стигнали до тях. Някои треньори наричат този период “Анатомична адаптация”.

2. ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ КОНТУЗИИ

Най-лесният начин да не се контузите по време на тренировка е просто да не тренирате. Колкото и иронично да звучи, още с влизането в залата рискът се увеличава. Вашият треньор трябва да съобрази моментното ви физическо състояние спрямо избраните от него упражнения за деня. Той не само ще ви наблюдава, но ще ви демонстрира как вие сами да се пазите, особено при изпълнение на базовите упражнения като клек и мъртва тяга.

3. ЗАСТОЙ В РАЗВИТИЕТО

Дори и най-опитните в залата достигат до този етап с времето. Само упорито блъскане в залата не помага. Тук е моментът да дадете крачка назад и да видите цялата картинка и какви могат да бъдат причините за това.Това е често срещан етап, който идва в следствие на вредната адаптация. Опитният треньор ще забележи симптомите и ще търси решения. Пример за това би била промяна на елементарни тренировъчни характеристики като почивка, повторения, серии и подбор на упражнения.

4. МЕНТОРСТВО

Самодисциплината не винаги е достатъчна. Дори и най-добрите треньори и спортисти имат ментори, които да следят тяхното развитие. Човек е най-сериозен, когато трябва да се “отчете” пред някого и не е сам в начинанието си. Когато работите с персонален треньор, това следва да започне още от идването навреме за тренировка, изпълняването на зададените повторения, серии, почивки до изграждането на едни по-добри навици извън залата. Същото важи и за треньора. Той трябва да се погрижи да бъде максимално ефективен и фокусиран, за да може процесът да е продуктивен и за двете страни.

5. ЦЯЛОСТЕН ТОНУС

Съсредоточеният и взискателен треньор ще ви накара да забравите за момент вашето забързано ежедневие и ще ви помогне да се отделите от телефона за 60 минути. По този начин и вие ще можете да се съсредоточите изцяло върху себе си и вашето здраве.

БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СТЕ НАПРЕДНАЛИ ИЛИ НАЧИНАЕЩИ, НИЕ ОТ NLT ЩЕ ВИ ПОМОГНЕМ ДА ПОДОБРИТЕ ВАШАТА ДВИГАТЕЛНА КУЛТУРА. СВЪРЖЕТЕ СЕ СЕГА С НАШИЯ ЕКИП ЗА ПОСТИГАНЕТО НА ВАШИТЕ СПОРТНИ ЦЕЛИ.

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ТРЕНИРАНЕ

Какво представлява една добра тренировка? Какви са критериите за определяне на такава? Човек може да влезе във форма по много начини, но определящ фактор винаги е времето, за което може да го направи. При изготвянето на тренировъчен план не би следвало да се нахвърлят всякакви упражнения, само защото могат да се изпълняват. За да се случи това, някои от следните неща трябва да се вземат под внимание:

  • Интензивност
  • Обем
  • Структура на мускулите
  • Биологична и тренировъчна възраст

ИНТЕНЗИВНОСТ

Интензивността  определя усилията положени за едно повторения, серия, тренировка. Пример за това може да бъде повдигането от лег за 1 повторение с всички усилия. Ако можете да напрвите 1 повторение на 100кг, това следва да бъде упражнение със 100% интензивност. Спринтовото бягане на къса дистанция 40-60-100м за време също изисква 100% интензновност. Разликата в двата типа наторване е в количествения им характер – първото се измерва в тежести, а второто във време.

Много често допускана грешка е да се ”играе” с интензивността по време на тренировка. Трениращ прави 100кг на лежанка за повторение(100% интензивност) и след това решава, че ще направи 15 повторения, за да се ”напомпа” на 70 кг.

Това обърква тялото, защото минава от един енергиен режим на друг. Масова грешка при повечето трениращи, които комбинират силови тренировки с кардио.

Тук важи правилото, че не можеш яздиш два коня с едно дупе.

Първоначално може да има ефект, но в дългосрочен план стимулът изчезва поради факта, че тялото се ”обърква” към какво трябва да се адаптира.

При лежанката на 100% работи анаеробната-алактатна система, характерна със силовите си възможности и ниския брой повторения. Минаването към напомпващата серия 12-15 повторения праща тялото към анаеробната-лактатна система, характерна със силова издръжливост.

Точно затова кросфитърите са добри в много неща, но никога най-добри в едно.

Според Чарлз Поликуин тренировъчната интензивност се диктува от желания ефект и не бива да преминава 10-15% разлика в натоварването при базовите движения. Например, ако работите на 85% на основно упражнение като лежанка , то следва останалата ви част от тренировката да бъде в диапазона 70-85% или 85-100%.

ОБЕМ

If you can’t measure it, you can’t improve it.” Думите на Питър Дракър са приложими не само в бизнеса, но и в спорта.

Чрез обема измерваме количеството извършена работа за цялата тренировка или серия.
Пример: 1серия х 10повторения ПМ(повторения максимум или максималния брой повторения, който може да изпълните с дадената тежест) със 100кг на лежанка=1000кг обем
Oпределеният брой повторения трябва да бъде специфичен за дадената тренировка. Именно в това се различава подготовката на някои спортове. Едни правят повече повторения, други по-малко. Златното правило в силовата подготовка важи, че при повишаване на обема, интензивността намаля и обратното.

Тук следва внимателно да подбираме колко повторения трябва да направите. Ако за цел сте си поставили да направите 10 повторения, но можете да направите 13-14, тежестта е твърде лека. Ако може да направите само  7-8, то тежестта е твърде тежка.

Извод: Задайте цел(брой повторения) и се старайте да стоите около тях +/- едно повторение в дадената серия. Това ще ви помогне да контролирате обема и същевременно да държите мускулите под оптимално напрежение.

СТРУКТУРА НА МУСКУЛИТЕ

Дори да си зададете да направите 1ПМ на FACE PULL, трудно ще успеете без да компенсирате от мускулите на кръста. Следващия път, когато видите някой да изпълнява упражнението със 100кг  и да се клатушка в различни посоки ще знаете защо. Причината се крие в състава мускулите в горната част на гърба.

Разликата на броя повторения при избора на мускулна група, ако целта е мускулна маса, е в структурата на мускулните влакна, от които е изграден мускула. Те сe делят на червени(бавни), бели(бързи) и смесени. Те се преопределят генетично още преди раждането ни и според учени не могат да се видоизменят. Бързите(бели) мускулни влакна се характеризират повече със сила, а червените(бавни) с повече издръжливост.

При упражнения за квадрицепсите, хипертрофия може да се забележи и при 40-50 ПМ. Не е като стандартните 3 серии по 10 повторения, нали?  При задното бедро прираст на мускулна маса може да се забележи и при 8-12 ПМ.

Причината е в различната структура на тези мускули. Първите са с повече червени мускулни влакна – използваме ги при по-продължителни действия като продължително бягане. Вторите отговарят за взривните движения като скок от място – функция на белите мускулни влакна, които генерират повече взривна сила.

Извод: Освен ако не се подложите на биопсия, трудно ще разберете състава на мускулните ви влакна. Това не трябва да ви отчайва. Просто намерете специалист, който обръща внимание на тези неща. Извървайте упражненията с 

БИОЛОГИЧНА ВЪЗРАСТ И СИЛОВА ВЪЗРАСТ

Биологичната възраст определя до известна степен към какъв тип натоварване е предразположен индивидът. Подрастващи между 12-16 годишна възраст ще реагират по-добре на повече обем(повторения), по-ниска интензивност(тежести), мобилност, еластичност и други моторни качества.  Една от причините са ниските нива тестостерон(при момчетата), който стимулира протеиновия синтез – изключително важен за изграждането на мускулна маса. Оттук следва да си обясним и защо силата трябва да се развива в по-късен етап на развитие.

Силовата възраст или тренировъчна възраст се сформира спрямо практическия опит, който имаме в залата или спорта, който практикуваме. Човек, който е тренирал 5 години има силова/тренировъчна възраст 5 години. Тук спецификата към обема и интезивността следва да се вземе по-обстойно под внимание. Примера с обема на трениране при подрастващи вече може да не бъде валиден.

Пример 1: Подрастващ тенисист на 14 години с 1 година тренировъчен опит, ще има нужда да набляга повече на аеробната издръжливост на този етап, отколкото на взривната сила.

Пример 2: Подрастващ тенисист на 14 години с 5 години тренировъчен опит, ще има нужда да набляга повече на взривната сила, отколкото на аеробната издръжливост.

Извод: Индивидуалният подход към тренировъчната програма следва да вземе силовата и биологичната възраст. На човек без опит в залата не следва да се дават максимални тежести и твърде продължителни серии с големи натоварвания, защото организма и тялото не са се адаптирали. И обратното, трениращи с по-голям опит следва да бъдат излагани на повече интензивност, за да се предизвика полезна адаптация.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Обръщайки внимание на основните принципи, можем да подредим тренировката , задавайки какви повторения и тежести ще използваме. Чрез обема и интензивността можем да следим нашият прогрес. Структурирането на тренировка следва да мине през етапи на анализ, но истината винаги се крие в практиката. Научните текстове не са винаги проложими. Те служат за насока.

Практиката е най-добрият учител и следва да се учим от нея.

Източници
High Performance Training For Sports, Mark Verstegen
Съзидание и адаптация на клетъчно и молекулярно ниво, д-р Иван Абаджиев
Pediatric Exercise Science, Baxter- Jones
PICP, Charles Poliquin